Golden Romania

Front side CASTELUL DE APĂ DROBETA-TURNU SEVERIN Golden RomaniaBack side of CASTELUL DE APĂ DROBETA-TURNU SEVERIN Golden Romania
ADDRESS:
CASTELUL DE APĂ DROBETA-TURNU SEVERIN
Strada Adrian 113, 
Drobeta-Turnu Severin

Time to visiting
Monday-Sunday: 09:00-19:00

CASTELUL DE APĂ DROBETA-TURNU SEVERIN

CASTELUL DE APĂ DROBETA-TURNU SEVERIN

CASTELUL DE APĂ

EMBLEMA SEVERINULUI –


CASTELUL ARTELOR (fostul CASTEL DE APĂ) - veritabil monument istoric, o spendidă construcție în stil medieval, este clădirea devenită simbol al orașului Drobeta Turnu Severin.

Proiectul Castelului de Apă din Drobeta a fost aprobat de Consiliul Comunal, la 10 iunie 1910, după planurile inginerului Elie Radu. Castelul avea să fie amplasat la cea mai înaltă cotă din oraş, la 104 metri altitudine pentru o distribuţie avantajoasă a apei în toate zonele oraşului.A fost gata în 1913 şi inaugurat un an mai târziu, când s-a pus în funcţiune întregul sistem de alimentare cu apă a oraşului. La deschidere au participat primul ministru  I.I.C.Brătianu, miniştrii Al. Constantinescu şi V.Gh. Mortun, Episcopul Ghenadie al Râmnicului-Noului Severin şi oficialitățile locale ale vremii.

Primarul Sabin Popescu a dispus creionarea unui proiect, nu i-a plăcut şi a refuzat oferta arhitecţilor de aici, care era o clădire cu parter şi cu etaj şi a cerut o construcţie simbol pentru oraşul de la Dunăre. În această împrejurare s-a apelat la serviciile inginerului arhitect Elie Radu din Bucureşti, care a gândit proiectul aşa cum arată astăzi. Ceea ce este important este faptul că proiectul a fost contrasemnat şi aprobat de un alt titan în construcţii, mă refer aici la ctitorul podului de la Cernavodă, care este Anghel Saligny. Şi atunci avem dimensiunea valoroasă a acestui edificiu reprezentativ pentru severineni”, ne relatează profesorul de istorie Mircea Borcoman într-o carte de-a domniei sale dedicată acestei construcții.

Pentru o lungă perioadă de timp (până spre finalul anilor 1970), construcția este utilizată și modernizată sistematic, în scopul pentru care a fost construită: alimentarea cu apă a gospodăriilor orașului. Trece cu brio prin cele două Războaie Mondiale, la cel de-al doilea participând efectiv, ca să zic așa, deoarece această construcție a fost luată ca punct de reper (de orientare) de aviația inamică, clădirea fiind de mai multe ori bombardată, însă datorită construcției sale solide, pierderile au fost minore. Există surse ce susțin că această construcție ar fi prima din Europa Estică la care s-a folosit fierul beton. După anii 1980, datorită exploziei industriale din România și Drobeta Turnu Severin a suferit un excedent de populație, o continuă ascensiune de construcții noi (locative și industriale), toate acestea necesitânt consumul apei potabile. Astfel Castelul de Apă, nu a mai corespuns cerințelor, fiind aleasă o altă tehnologie pentru alimentarea cu apă a orașului.

Clădirea a intrat într-o lentă, dar continuă degradare, până când, printr-o idee ingenioasă a edililor locali, s-a hotărât realizarea unui proiect de finanțare europeană în vederea reabilitării Castelului de Apă. După reabilitare, s-a realizat o veritabilă strategie de transformare a Castelului de Apă într-unul al Artelor (aceasta fiind denumirea de azi) și, cu ajutorul unor proiecte culturale ingenioase, moderniste și chiar spectaculoase acest obiectiv a fost transformat într-o perioadă relativ scurtă într-unul dintre cele mai atractive obiective turistice ale Drobetei Turnu Severin.

Astăzi, aici funcționează un veritabil muzeu pe verticală, unic în România, prin felul lui, nivelele sunt populate cu expoziții inedite, unele unicat în România, un personal profesional ce deservește afluența turistică cu un program de vizitare specific muzeelor, un loc veritabil pentru desfășurarea de evenimente culturale (expoziții de orice fel, diverse întruniri, lansări de carte etc.)

Aș mai aminti doar faptul că, actualmente Castelul Artelor din Drobeta Turnu Severin, este o clădire de patrimoniu istoric ce se găsește în administrarea consiliului local fiind inclus într-un amplu și diversificat proces de valorificare turistică națională și internațională. Pentru modul cum a fost pus în valoare, din punct de vedere turistic, Primăria din Drobeta Turnu Severin a primit un premiu special la unul dintre cele mai mari târguri de turism din Europa, în Austria la Viena în vara anului 2019.



Response time: 0.097688913345337